Doživite naravo in kulturno dediščino na poseben način.

OBČINA POLJČANE, TIC – RAZVOJNI CENTER NARAVE

02 8029 220 / 02 8029 291
Bistriška cesta 68, 2319 Poljčane
obcina@poljcane.si

TURISTIČNO DRUŠTVO SAMOSTAN STUDENICE

040 432 810
Studenice 3, 2319 Poljčane
samostan.studenice@gmail.com

TURISTIČNO DRUŠTVO LUCIJA KRIŽEČA VAS

041 628 712
Križeča vas 14a, 2319 Poljčane
janez.sabec@gmail.com

Kras v malem – na Boču

Pogorje Boča skriva številne drobne botanične bisere! Karizmatična stepska rastlina velikonočnica, ki uspeva na Boču ter na majhnem rastišču v dolini Bela, je svoje mesto dobila tudi v grbu občine Poljčane!
 
V preteklosti je bila ta zgodaj cvetoča stepska rastlina številčnejša. Nevednost ter želja po posedovanju pa tudi neprimerna intenzivna raba travniških površin, kjer je uspevala ta kosmata vijolična lepotica, so botrovali njenemu vse siromašnejšemu pojavljanju.

Karizmatična stepska rastlina velikonočnica je eden izmed drobnih botaničnih biserov na Boču.

Boč in dolina Bela pa se ponašata tudi s kraškimi predstavniki rastlinskega sveta. Tod uspevata šmarna hrušica in ruj, ki nas v jeseni razveseljuje z intenzivnimi in žarečimi rdečimi toni. Tudi jesenček, ta imenitna visoka, po limoni dišeča rastlina, s čudovitimi rožnatimi cvetovi, se pridružuje kraškima pajdašema! Posebnost Boča je še avstrijski gadnjak, ki ga v Sloveniji najdemo le še na Primorskem krasu. V njegovi družbi rastejo rani mošnjak in netresk, ki baje varuje hiše pred strelo in ki zdravi vnetja ušes pa tudi njegov redkejši sorodnik netreskovec. Vsem je skupen izrazit kraški značaj in zato sodijo med prave botanične bisere poljčanske občine!

logos
Skip to content