Doživite naravo in kulturno dediščino na poseben način.

OBČINA POLJČANE, TIC – RAZVOJNI CENTER NARAVE

02 8029 220 / 02 8029 291
Bistriška cesta 68, 2319 Poljčane
obcina@poljcane.si

TURISTIČNO DRUŠTVO SAMOSTAN STUDENICE

040 432 810
Studenice 3, 2319 Poljčane
samostan.studenice@gmail.com

TURISTIČNO DRUŠTVO LUCIJA KRIŽEČA VAS

041 628 712
Križeča vas 14a, 2319 Poljčane
janez.sabec@gmail.com

Krajinski park Boč – slikovit preplet naravne in kulturne dediščine

Zaradi izjemne in ohranjene naravne in kulturne dediščine ter značilne krajine je bilo območje Boča leta 1992 razglašeno kot krajinski park. Kompleksno naravno območje obsega obsežne gozdove, kjer prevladuje bukev, strme skalne stene, kjer gnezdijo krokarji, območja s kraškimi pojavi, pisane suhe in vlažne travnike, ohranjene potoke, mogočna drevesa ter značilno stavbno dediščino.

Kompleksno naravno območje obsega obsežne gozdove, raznolik je tudi živalski svet.

Raznolik je živalski svet. Številne vrste ptic, med njimi žolne, golobi duplarji in lesne sove ter netopirji, metulji in kobilice dajejo pečat območju. Za ogrožena hrošča alpskega in bukovega kozlička je Boč pomemben življenjski prostor.
 
Med rastlinami je najbolj poznana stepska velikonočnica, ki uspeva na suhih travnikih bočke ravni. Tod cvetijo še avrikelj, mali zvonček, ruj, dišeči volčin in pasji zob. Pisan svet divjih orhidej, ki rastejo na suhih traviščih na karbonatnih tleh, je pomemben ne le v slovenskem, temveč tudi v širšem, evropskem prostoru.
 
Kraški izviri in jame, požiralniki ter ostanki premogovnikov predstavljajo bogato geološko dediščino krajinskega parka. Mogočna drevesa, sajena ob domačijah ter ob cerkvah in kapelicah ter razpotjih, pričajo o spoštljivem odnosu prednikov do dreves! Le redko ohranjena kmečka poslopja ter domovanja pa tudi cerkve in kapelice dajejo čar kulturni krajini med Dravinjo in Bočem!

logos
Skip to content