Doživite naravo in kulturno dediščino na poseben način.

OBČINA POLJČANE, TIC – RAZVOJNI CENTER NARAVE

02 8029 220 / 02 8029 291
Bistriška cesta 68, 2319 Poljčane
obcina@poljcane.si

TURISTIČNO DRUŠTVO SAMOSTAN STUDENICE

040 432 810
Studenice 3, 2319 Poljčane
samostan.studenice@gmail.com

TURISTIČNO DRUŠTVO LUCIJA KRIŽEČA VAS

041 628 712
Križeča vas 14a, 2319 Poljčane
janez.sabec@gmail.com

Kjer življenje teče po svoje – naravna rezervata Boč in Leneš

Narava, na katero je človek v preteklosti najmanj vplival, je na območju občine Poljčane še posebej skrbno varovana. Varovanje teh divjih in neukročenih delov narave, kjer čas teče po svoje in kjer so človeški vplivi minimalni, se izvaja skozi naravne rezervate.

Narava je na območju občine Poljčane še posebej skrbno varovana.

Na območju Boča so tako varovane gozdne površine tik pod vrhom gore, t.i. ovršni gozdovi. V teh gozdovih se ne gospodari. Drevesa tod ne končajo pod rezili motornih žag, temveč umrejo po naravni poti. Trohneča in propadajoča ostanejo v gozdu, kjer predstavljajo dom številnim vrstam ptic, netopirjev in hroščev. Takšni, naravnemu razvoju prepuščeni gozdovi, so prave učilnice v naravi. Iz življenja gozda, kot ga srečamo v gozdnih rezervatih, se učimo opazovati procese, ki nam pomagajo pri lažjem razumevanju narave.

Leneš s statusom geomorfološkega rezervata.

Na vzhodnem robu poljčanske občine, blizu Makol, se nahaja območje osamelega krasa Leneš, ki se ponaša s tipičnimi kraškimi pojavi, kot so vrtače, kraški izviri, škraplje, ponori in podzemno jamo Belojačo. Zaradi občutljive in krhke narave je potrebno tudi to območje, ki se ponaša s statusom geomorfološkega rezervata, prepustiti naravnim procesom.

logos
Skip to content