Doživite naravo in kulturno dediščino na poseben način.

OBČINA POLJČANE, TIC – RAZVOJNI CENTER NARAVE

02 8029 220 / 02 8029 291
Bistriška cesta 68, 2319 Poljčane
obcina@poljcane.si

TURISTIČNO DRUŠTVO SAMOSTAN STUDENICE

040 432 810
Studenice 3, 2319 Poljčane
samostan.studenice@gmail.com

TURISTIČNO DRUŠTVO LUCIJA KRIŽEČA VAS

041 628 712
Križeča vas 14a, 2319 Poljčane
janez.sabec@gmail.com

Križeča vas

Križeča vas je strnjeno naselje, razprostrto na hribu, na levi strani Dravinjske doline, oddaljeno slab kilometer od Studenic ter streljaj od studeniške podružnične cerkve sv. Lucije. Vas se ponaša z etnološko dediščino, zaradi česar ji pripada laskav naslov prve med vasmi etnološke dediščine v Sloveniji.
 
Obiskovalci se tako v Križeči vasi navdušujejo nad mlinom na veter, kmečko izbo s krušno pečjo, vaško prešo staro več kot 180 let, oglarsko kočo, kjer večkrat letno izvedejo prikaz kuhanja oglja, ter muzejem opreme in orodja, potrebnega za kmečka opravila. Ohranjen skedenj, v katerem je navedena zbirka, predstavlja kulturno dediščino, nastalo zaradi rabe travniških in njivskih površin ob reki Dravinji.

Vas se ponaša z etnološko dediščino, zaradi česar ji pripada laskav naslov prve med vasmi etnološke dediščine v Sloveniji.

S košnjo poplavnih travnikov ter ekstenzivnimi rabami na njivskih površinah se je pojavila potreba po gospodarskih objektih za shranjevanje košnje, pridelkov ter orodja. Križeča vas se je v preteklosti potegovala za naslov naj evropske vasi, kjer je na tekmovanju Entente Florale Europe leta 2006 prejela srebrno priznanje.

logos
Skip to content